Bosgroep Kempense Heuvelrug

Werkingsgebied

Dessel, Grobbendonk, Kasterlee, Retie, Vorselaar, Geel, Herentals, Lille, Mol, Olen

 werkingsgebiedBKH.pdf

Woord van de voorzitter

Welkom op de website van Bosgroep Kempense Heuvelrug vzw.

Zowel bosliefhebbers als eigenaars kunnen hier meer informatie vinden over de bossen en het bosbeheer binnen het werkingsgebied van Bosgroep Kempense Heuvelrug. Waar we als bosgroep concreet aan de slag gaan, kan je terugvinden op de overzichtskaart. Het gemotiveerde team van adjunct-coördinatoren, administratieve medewerkers, bosconsulenten en schalmploegleden staat sinds kort onder leiding van de nieuwe bosgroepcoördinator Noor de Laat. Samen staan ze boseigenaars bij in hun dagelijkse zorg voor onze waardevolle maar versnipperde bossen in deze mooie regio. Voor individueel advies over bosbeheer en administratieve begeleiding bij het opmaken van bosbeheerplannen, aanvragen van subsidies en kapmachtigingen, enz. kan je steeds bij hen terecht. Samen gaan we voor méér en gevarieerde bossen, natuurontwikkeling en bosbeleving in de streek van de Kempense Heuvelrug!

Op deze website vind je alvast heel wat informatie over het team, bestuur en werking van onze bosgroep, maar ook nieuws over geplande activiteiten, cursussen en houtverkopen. Heb je nog vragen? Aarzel zeker niet om contact met ons op te nemen!

Veel plezier met het ontdekken van de bossen van de Kempense Heuvelrug online én in de praktijk!

Rik Röttger

Raad van bestuur / Algemene vergadering

Om de drie jaar verkiest de Algemene Vergadering een Raad van Bestuur.
De Algemene Vergadering keurt de werking van het voorbije jaar goed.
De Raad van Bestuur staat in voor de werking van de bosgroep.

In den beginne...Reeds in 1994 startte het eerste pilootproject onder de titel ‘Bosverplegingsproject Kempense Heuvelrug’. Dit project kwam tot stand op initiatief van het provinciebestuur van Antwerpen, naar aanleiding van een inventaris van de Centrale Kempense heuvelrug. Uit deze inventaris bleek de enorme versnippering van het bos en het gebrekkig bosbeheer. Om hieraan te verhelpen werden met de steun van het Vlaams Gewest een arbeidersploeg, een ploegbaas en een ingenieur aangeworven. Deze ploeg kon tegen billijke prijzen in deze verwaarloosde privé-bossen de beheersachterstand inhalen.

Vanaf 1996 werd een jaarlijkse gezamenlijke houtverkoop georganiseerd. Het hout dat voor elk individueel perceel onverkoopbaar leek, leverde in de gezamenlijk verkoop voor de eigenaars verrassend hoge prijzen op. Algauw bleek dat er bij de privé-boseigenaars een grote nood is aan individueel advies over bosbeheer en begeleiding bij de administratieve beslommeringen, zoals het aanvragen van kapmachtiging, het opstellen van een beheerplan en het aanvragen van subsidies.

Voor wie en door wie?

De bosgroep richt zich tot alle boseigenaars en bosliefhebbers binnen het werkingsgebied van de bosgroep Kempense Heuvelrug.Ons team bestaat uit:
- een coördinator: Noor de Laat
- drie adjunct-coördinatoren: Dennis Berckmans, Joost Malliet, Chris Meeuws
- twee administratief medewerksters: Annick Vangenechten, Elly Maes
- een arbeidersploeg
- verschillende bosconsulenten: deze vrijwilligers zijn het lokale aanspreekpunt van de bosgroep.
- een schalmploeg: dit zijn vrijwilligers die de adjuncten helpen bij het aanduiden van dunningen

← Home
NIEUWS
 • 19 juni 2014 - Kempense Heuvelrug

  Jan vervangt Dennis

  Vanaf mei verwelkomt onze bosgroep een nieuw gezicht.

  Lees meer…

 • 3 maart 2014 - Colimbo, Zuidwest Brabant, Zuiderkempen, Zuid-Limburg, West-Limburg, Vlaamse Ardennen tot Dender, Oost-Vlaanderen Noord, Noordoost-Limburg, Noorderkempen, Noord Hageland, Midden Oost-Vlaanderen, Limburgse Duinen, Kempense Heuvelrug, IJzer en Leie, Houtland, Hoge Kempen, Groene Corridor, Dijle-Geteland, Antwerpen Zuid, Antwerpen Noord, Koepel

  Nieuwe artikels beschikbaar

  Enkele vermakelijke artikels over het bosbeleid en -wetgeving zijn toegevoegd aan de bosgroepenwebsite. Lees ze in de rubriek Publicaties. Veel plezier! Meer artikels zullen regelmatig worden toegevoegd. Hou de website dus zeker in de gaten!

 • 24 september 2013 - Kempense Heuvelrug

  Kempense Heuvelrug viert 2000ste lid

  Deze viering zal doorgaan op donderdag 17 oktober vanaf 16u30 op het terrein de Brink, Bosbergen 1 in Herentals.

  Lees meer…